Ostatni post z przepisami na przek膮ski bardzo Was zainteresowa艂, dlatego przychodz臋 z drug膮 cz臋艣ci膮 艣wietnych przepis贸w, kt贸re sprawdz膮 si臋 na imprezach.
Pizzowe kr臋cone paluchy serowe
Sk艂adniki:
Sos:
- 3 艂y偶ki oliwa z oliwek
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 z膮bek czosnku
- 艂y偶ka suszonego oregano
- 1 艂y偶eczka soli
- 250 g m膮ka pszenna
- 2 艂y偶ki oliwa z oliwek
- 150 ml woda
- 100 g ser mozzarella
Przygotowanie:
Czas przygotowa膰 ciasto. Aby to zrobi膰, zmiksuj m膮k臋, oliw臋 i wod臋. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozwa艂kuj ciasto i rozprowad藕 na nim przygotowany sos i ser. Podziel ciasto w cienkie, pionowe paski, po czym z艂贸偶 na p贸艂. Na koniec zwi艅 ka偶dy element jak na zdj臋ciu poni偶ej. I na koniec piecz przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Sa艂atka gyros
Sk艂adniki :
- 1 kapusta peki艅ska
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 艂y偶eczka przyprawy gyros
- 2 艂y偶ki oleju
- 100 g og贸rk贸w konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g pomidork贸w koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 d艂ugi og贸rek
Sos czosnkowy:
- 3 艂y偶ki majonezu majonezu
- 2 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶ka jogurtu greckiego lub naturalnego g臋stego
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostk臋, podsma偶amy na patelni z ma艂膮 ilo艣ci膮 oleju, doprawiamy przypraw膮 gyros. Majonez mieszamy z przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem, przyprawiamy sol膮 oraz pieprzem. Og贸rki
konserwowe oraz 艣wie偶ego og贸rka kroimy w drobn膮 kostk臋, za艣 cebul臋
siekamy w cienkie pi贸rka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na po艂贸wki
lub 膰wiartki, a kapust臋 peki艅sk膮 siekamy. Do wi臋kszej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sa艂atki) uk艂adamy nast臋puj膮ce warstwy:
po艂owa podsma偶onego kurczaka, cebula, 艣wie偶y og贸rek, kukurydza, 3/4 sosu czosnkowego, pomidorki koktajlowe, og贸rki konserwowe, kapusta peki艅ska, pozosta艂y sos czosnkowy, pozosta艂y podsma偶ony kurczak.
https://poprostupycha.com.pl/przepis/salatka-gyros/
Chrupi膮ce pieczarki w serowym cie艣cie
Sk艂adniki:
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g 偶贸艂tego sera
- 1/2 艂y偶eczki oregano
- 3 p艂askie 艂y偶ki m膮ki
- szczypta soli i pieprzu
- 5 艂y偶ek bu艂ki tartej
Par贸wki w cie艣cie francuskim
Sk艂adniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 6 par贸wek z szynki (o wysokiej zawarto艣ci mi臋sa)
- 5 dag 偶贸艂tego sera w plasterkach
- szczypta zi贸艂 prowansalskich
- opcjonalnie 1 艂y偶eczka czarnuszki lub siemi臋 lniane
Komentarze
Prze艣lij komentarz