Przejdź do głównej zawartości

Szybko i smacznie, część II 🍕🍔

Ostatni post z przepisami na przekąski bardzo Was zainteresował, dlatego przychodzę z drugą częścią świetnych przepisów, które sprawdzą się na imprezach. 

Pizzowe kręcone paluchy serowe

Składniki:  

Sos:

  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżka suszonego oregano  
  • 1 łyżeczka soli
Ciasto:
  • 250 g mąka pszenna
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 150 ml woda
Dodatki:
  • 100 g ser mozzarella

Przygotowanie:

Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz na palniku: oliwę z oliwek, czosnek, passatę pomidorową, suszone oregano oraz sól.
Czas przygotować ciasto. Aby to zrobić, zmiksuj mąkę, oliwę i wodę. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim przygotowany sos i ser. Podziel ciasto w cienkie, pionowe paski, po czym złóż na pół. Na koniec zwiń każdy element jak na zdjęciu poniżej. I na koniec piecz przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). 
Smacznego! 
https://pysznosci.pl/przepisy/pizzowe-krecone-paluchy-serowe/?fbclid=IwAR12ksqc887DUozNOONR4G5wuiAaAqZt62YRMGYF9UsxqdMpsvJ6siU6-SA

Sałatka gyros

Składniki :

  • 1 kapusta pekińska
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 długi ogórek

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • szczypta soli, pieprzu

 Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy przyprawą gyros. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, zaś cebulę siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską siekamy. Do większej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sałatki) układamy następujące warstwy:
połowa podsmażonego kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, 3/4 sosu czosnkowego, pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, pozostały sos czosnkowy, pozostały podsmażony kurczak.


https://poprostupycha.com.pl/przepis/salatka-gyros/

Chrupiące pieczarki w serowym cieście

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej 
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 
przekąski imprezowe 
https://poprostupycha.com.pl/przepis/chrupiace-pieczarki-w-serowym-ciescie/

Parówki w cieście francuskim

Składniki: 

  • 1 ciasto francuskie np. xxl
  • 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
  • 5 dag żółtego sera w plasterkach
  • szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
     

Przygotowanie:

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło te dwa składniki. Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy siemię lnianym (lub czarnuszką, sezamem) oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie nacinamy wierzch ciasta za pomocą noża tworząc małe krzyżyki (x). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym.
 
Parówki w cieście francuskim 
https://poprostupycha.com.pl/przepis/parowki-w-ciescie-francuskim/ 
 

SMACZNEGO! :)  

Natalia

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hawajska impreza

  Hawajska impreza Organizacja tematycznej zabawy Część pierwsza Po 3 miesiącach zimy za oknem nawet osoba lubiąca zimno- jak ja, marzy o pierwszych promieniach wiosennego, grzejącego słońca. Życzenia o cieple, lecie i wakacjach może spełnić kilka godzin w atmosferze wspomnień o chwilach spędzonych na gorącej plaży, w czasie ostatniego urlopu. Takie chwile z pewnością zapewni impreza w takim stylu. Poniżej postaram się przybliżyć kilka pomysłów na tropikalną zabawę. 1.        Pierwszym krokiem do stworzenia udanej imprezy tematycznej jest zanotowanie haseł kojarzących się z chwilami beztroski za jakimi tak tęsknimy. W moim przypadku jest to: gorące słońce, okulary przeciwsłoneczne, tropikalne owoce, kolorowe wakacyjne stroje, muzyka grająca do późnych godzin nocnych, egzotyczne rośliny, niespotykane zwierzęta oraz nieskończony dostęp do koktajli przy barze! Taka lista pomoże w przygotowaniu listy zakupów potrzebnych przedmiotów do wykonania dekoracji, przygotowania przekąsek

O NAS

ZNOWU WÓDKA Z COLĄ? 🍹 Twoja kreatywność się skończyła?  Chcesz zorganizować imprezę, która zawsze pozostanie w pamięci Twoich gości?  Pragniesz, aby Twoja impreza wyglądała rodem jak z filmu "Project X"?  Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość!       Witaj na naszym blogu, gdzie pokażemy Ci jak urozmaicić każdą imprezę tak, aby Twoi goście nigdy jej nie zapomnieli. Znajdziesz tu różnorodne przepisy na drinki, shoty, imprezowe przekąski, pomysły na integracyjne gry i zabawy a nawet porady, jak przetrwać każdą imprezę oraz o wiele więcej przydatnych informacji. Od tej pory w Twojej głowie nigdy nie zabraknie pomysłów :) https://www.politykazdrowotna.com/72713,probna-impreza-masowa-w-barcelonie-tylko-szesc-zakazen   KIM JESTEŚMY? Jesteśmy studentami II roku na Akademii Ignatianum w Krakowie. Razem postanowiliśmy założyć bloga i podzielić się ze światem naszym zamiłowaniem do imprez. - Hej, jestem Natalia. Interesuję się miksologią oraz mam ukończony kurs barmański. Od teraz nie m

SAVOIR- VIVRE NA IMPREZIE

Wybierasz się na urodziny lub imprezę? Choć każde przyjęcie jest inne, wyjątkowe i niepowtarzalne to istnieje kilka ZASAD SAVOIR-VIVRE, które warto poznać, aby być idealnym gościem na każdej imprezie. OTRZYMAŁAŚ ZAPROSZENIE NA IMPREZĘ? ✋ Przede wszystkim podziękuj organizatorowi (przecież nie musiałaś być zaproszona) i w miarę możliwości potwierdź swoje przybycie. Osobie, która organizuje imprezę będzie wtedy o wiele łatwiej wykalkulować ilość potrzebnych rzeczy. Nie dokładaj gospodarzowi dodatkowego stresu. https://www.pasjazaproszenia.pl/pl/p/Zaproszenie-na-Urodziny-Kwiaty-28/348 SZAMPAN NA POCZĄTEK 🍹 Eleganckie przyjęcia rozpoczyna toast szampanem. Nawet jeśli go nie lubisz to z szacunku do gospodarza, weź kieliszek i wznieś toast ze wszystkimi. Możesz wcześniej poprosić o szampana bezalkoholowego. PS. Pamiętaj, że lampkę od szampana trzymamy za nóżkę!!   <a href='https://pl.freepik.com/wektory/restauracja'>Restauracja plik wektorowy utworzone przez macr