Ostatni post z przepisami na przekąski bardzo Was zainteresował, dlatego przychodzę z drugą częścią świetnych przepisów, które sprawdzą się na imprezach.
Pizzowe kręcone paluchy serowe
Składniki:
Sos:
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąka pszenna
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 150 ml woda
- 100 g ser mozzarella
Przygotowanie:
Czas przygotować ciasto. Aby to zrobić, zmiksuj mąkę, oliwę i wodę. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim przygotowany sos i ser. Podziel ciasto w cienkie, pionowe paski, po czym złóż na pół. Na koniec zwiń każdy element jak na zdjęciu poniżej. I na koniec piecz przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Sałatka gyros
Składniki :
- 1 kapusta pekińska
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
- 100 g ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy przyprawą gyros. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ogórki
konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, zaś cebulę
siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki
lub ćwiartki, a kapustę pekińską siekamy. Do większej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sałatki) układamy następujące warstwy:
połowa podsmażonego kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, 3/4 sosu czosnkowego, pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, pozostały sos czosnkowy, pozostały podsmażony kurczak.
https://poprostupycha.com.pl/przepis/salatka-gyros/
Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 płaskie łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek bułki tartej
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
- 5 dag żółtego sera w plasterkach
- szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
Komentarze
Prześlij komentarz